Zveřejněno 16. 8. 2021

Interjú Žamboch Martin-nal: Az árpa és a Chlorella Green Ways BIO minősítéssel rendelkezik

Autor: Green Ways
Magazin
Árpa
Chlorella
Interjú
Minőség
Összetevők

A Chlorella és az Árpa Green Ways BIO tanúsítvánnyal rendelkeznek. Elkészítettünk Önöknek egy interjút a Green Ways igazgatójával, Ing. Žamboch Martin-nal az ökológiai tanúsításról és termékeink új köntösbe öltöztetéséről.

A GREEN WAYS ÁRPA ÉS MOST ÚJONNAN A CHLORELLA IS SOK ÉV UTÁN MEGKAPTA A HIVATALOS BIO TANÚSÍTVÁNYT. MIT IS JELENT EZ PONTOSAN – EZ CSAK EGY PECSÉTLENYOMAT A PAPÍRON, VAGY EZEK A TERMÉKEK TÉNYLEG MÁSKÉPPEN VANNAK TERMELVE ÉS ELŐÁLLÍTVA?

A BIO tanúsításra való „áttérés“ bejelentésekor az idei GW éves ünnepségen szándékosan használtam a "csomagolás cseréje" kifejezést. Ennek oka, hogy a piacon töltött két évtized alatt tiszteletben tartottuk az ökológiai gazdálkodás alapelveit.

Ez például az árpa termesztésében a következőt jelenti: csak természetes vetőmagokat, tápanyagokat használunk, tehát növényvédelmi agrokémiai anyagok nélkül és kizárólag bio gazdaságokból származó műtrágyák felhasználásával, plusz zöldtrágyázással stb. Ugyanez vonatkozik a chlorella előállítására is, csak természetes alapanyagokat használtunk fel. Függetlenül attól, hogy chlorella "állományról" vagy akvakultúra-táplálékról volt szó a termesztés során.

Az akvakultúra BIO tanúsításához azonban más követelmények is vonatkoznak, amelyek nem közvetlenül a termékekkel, hanem a természettel kapcsolatosak, de erre még visszatérünk...

AMIKOR PÉLDÁNAK VESZEM A BIO TEJET ÉS AZ „ÁTLAGOS“ TEJET, AKKOR MINT LAIKUSNAK AZ A NÉZETEM, HOGY A TEHENEK A ZÖLD RÉTEKEN LEGELNEK, AMELY A KÖRNYEZET SZERVES RÉSZE. EZZEL ELLENTÉTBEN LÁTOM A TEJELŐ TEHENEKET, AMELYEK EGÉSZ ÉLETÜK SORÁN BE VANNAK ZÁRVA A VASBETON TEHÉNISTÁLLÓKBA. HOGYAN KELLENE ELKÉPZELNEM AZ ALGÁK ÉLETÉT ÉS TERMESZTÉSÉT?

Az algák - vagy általánosabban az összes mikroorganizmus - termelésében kissé más helyzetben vagyunk, mint a teheneknél. Nagyon feltűnő a különbség a BIO szabad tenyésztés és az ipari tenyésztés között. Ha ugyanezt a kontrasztot szeretnénk elérni a chlorella esetében, akkor egyrészt teljesen zárt kémiai-technológiai reaktorral, másrészt édesvízi tóval kell rendelkeznünk az erdőben, ahol a chlorella önmagában fog növekedni, és csak gyűjteni fogunk időnként a kosárba.

És bár a chlorellát meglehetősen gyakran abban a teljesen mesterséges reaktorban termesztik - természetesen nem nálunk -, addig a teljesen természetes termelés egyelőre szélsőség - az algák termesztésének utópiája.

Azt hiszem, pont a mi BIO szerves rendszerünk a chlorella termesztésére ment a legmesszebb az erdei tóhoz vezető úton. Bár van egy ember által irányított neveldénk, minden más természetes - a táplálkozástól (itt nem szívesen használom a "műtrágyázás" kifejezést) a levegőn, a szélen és a hőmérsékleten át a napfényig.

HOGYAN ISMEREM FEL A CHLORELLA MINŐSÉGÉT ELSŐ LÁTÁSRA? EMLÉKSZEM MÉG A NAGYMAMÁM ÁLTAL ÜLTETETT PARADICSOM ÍZÉRE, EZÉRT ÁLTALÁBAN NEM ÍZLIK A SZUPERMARKETBAN VÁSÁROLT PARADICSOM. NINCS ÍZE ÉS ILLATA, VISZONT A SZIMETRIKUS ALAKJA ÉS A GYÖNYÖRŰ SZÍNE AZ MEGVAN. HOGYAN ISMEREM FEL A CHLORELLA MINŐSÉGÉT A SAJÁT ÉRZÉKEIM ÁLTAL, TEHÁT ÍZ, ILLAT VAGY KINÉZET ALAPJÁN?

Itt szeretnék rámutatni egy megrögzött hibára. Maga a BIO tanúsítás nem mond semmit az élelmiszerek tápértékéről és biztonságáról. Bármely élelmiszer minősége (beleértve a zöld ételeket is) és annak organikus vagy hagyományos eredete két különböző dolog.

Más szavakkal, minőségi élelmiszereket kaphat a szokásos konvencióból, és egyúttal veszélyes élelmiszereket is, amelyeken minden BIO bélyeg szerepel. Ez mindenre vonatkozik - a liszttől a zöldségeken át a chlorelláig. És kifejezetten az algák esetében a gyakorlatunkban rendkívül kockázatos termékekkel találkoztunk, amelyek minden szerves kitűzővel büszkélkedhettek, belül azonban tele voltak nehézfém-maradványokkal, szennyeződésekkel és más algák és mikroorganizmusok keverékeivel.

Az organikus BIO tanúsítás elsősorban nem a termékre összpontosít, hanem az egész termelés természetre gyakorolt ​​hatására.

Vissza a kérdéshez. A természetes élelmiszer-termesztés egyik mutatója, ideértve a zöldeket is, a tételek közötti érzékelés ingadozása lesz - egyfajta szezonalitás. Ezt nagyon jól ismerjük a zöld növényünknél, amikor a tavasszal előállított termékeink általában kissé eltérnek színben, ízben és szerkezetben az ősszel termeltektől.

Ugyanez vonatkozik a BIO chlorella-ra is. Például az első három tétel, amelyet most árusítunk, egy fokkal világosabb zöld színnel rendelkezik, mint azok, amelyek ma Tajvanról érkeznek hozzánk. Ezek egy cseppet sötétebb zöld színűek lesznek. Ennek oka csak a szezonális hatás - a januári és februári növekedés egyszerűen más, mint egy hónappal később.

MEGVÁLTOZTATTÁK A GYÁRTÁSI MÓDSZERT, SZÁLLÍTÁST, SZÁRÍTÁST, TABLETTÁZÁST VAGY A CSOMAGOLÁST ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MEGSZERZZÉK A BIO TANÚSÍTVÁNYT?

Vegyük példának az Árpa Green Ways-t. Alapvetően csak az adminisztratív folyamaton mentünk keresztül, ez már valójában megtörtént 2017 végén. De mivel akkoriban csak két termék volt a portfóliónkban - árpa és chlorella -, nem akartunk csak egyet tanúsítatni, és a másikat úgy hagyni az eredeti csomagolásában. Ezért vártuk akvakultúráink minősítését, amely valóban igényesebb, drágább és sokkal hosszabb volt, mint amire eredetileg számítottunk...

MIÉRT? MILYEN KÜLÖNBSÉGEK VANNAK AZ ÁRPA ÉS A CHLORELLA TANÚSÍTÁSÁBAN?

Az alapelvek ugyanazok, de a részletekben elég sok különbség van. Ezt megpróbálom példákkal illusztrálni. Először nézzük meg a BIO mezőt. Rajta "csak" magát az elhelyezkedést (amelynek BIO módban kell lennie), a magvakat, a trágyázást, az agrokémiai anyagok nélküli növényvédelmet, a termékek feldolgozását, a hagyományos termékekkel való összetévesztés veszélyének elkerülését és a szükséges adminisztrációt kell figyelembe venni.

Ha azonban a chlorella termesztését nézzük, akkor más a kép. Ez mindig egy ember által készített "gyár", amely tartályainak lépcsőzete és sokféle technológia van benne. Ezért a tanúsító hatóságnak az akvakultúrával szemben támasztott igényei sokkal magasabbak, és ez csak helyes - a környezetbarátság felé mozognak.

HOGYAN KONKRÉTAN KELL EZT A KÖRNYEZETBARÁTSÁG FELÉ FORDULÁST ELKÉPZELNI?

Ez magában foglalja a termelés, a vízfogyasztás vagy a szennyvízzel végzett munka teljes energiaintenzitását, és általában a teljes hulladékgazdálkodást. Ez helyes, mert nagy mennyiségű víz és energia szükséges. És nem mindegy, honnan vesszük ezeket, nehogy véletlenül egy szomszédos szubtrópusi élőhelyről vegyük el.

Konkrétan a szabvány ezen energia- vagy környezetvédelmi része arra késztetett minket, hogy módosítsuk a teljes utólagos gyártósort, amely magában foglalja a chlorella szűrését, szárítását és tablettázását. Összességében a teljes termelést az erőforrások környezetbarát megközelítése felé kellett átirányítanunk.

Egyébként ezt használtuk fel a "G" tabletta készítés frissítéséhez. Újabban a g-vel ellátott tabletták jobb minőségűek, a betűtípus jobban megfelel a logónknak, és a táblagépek is kissé szilárdabbak. Ez pozitív hatással van a stabilitásukra és a tárolhatóságuk szempontjából is kedvező.

ÖN BESZÉLT AZ ENERGIA IGÉNYRŐL ÉS A POST-PRODUKCIÓRÓL. VAN VALAMILYEN VÁLTOZÁS A BIO CHLORELLA TERMESZTÉSÉBEN, TEHÁT MAGÁBAN A TERMELÉSBEN?

Igen, van ott egy. A szabvány korlátozza a már folyamatban lévő gyártásba történő "beavatkozások" számát. Különösen korlátozza a végső "trágyázás" lehetőségét közvetlenül az algaszüret előtt, amikor a termelő egy kicsit segíthet magának, például amikor hidegebb van vagy kevesebb a napsütéses nap, és szükséges lehet a „kisegítés“ BIO tápanyagokkal. Ezt már nem tudjuk és nem is fogjuk megtenni.

Ezért az új BIO chlorella egy kicsit jobban függ az időjárás szezonális hatásától. De erről már beszéltem.

Elvileg ez így helyes. Ha van BIO termékem, almám, sárgarépám vagy chlorellám, akkor annak meg kell egyeznie a természetes "prototípusával", és nem úgy kell kinéznie, mint az edzőteremből felpumpált hibrid. Ha nagyon tudományosan és szakmailag akartam elmondani, akkor a szabvány biztosítja, hogy a fenotípus megfeleljen az eredeti genotípusnak.

AMENNYIBEN SZERETNÉK EGY TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOT LÁTNI ARRÓL, HOGY A BIO TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐ CHLORELLA TÉNYLEG JOBB MINŐSÉGŰ, EZ LEHETSÉGE LENNE? LEHETSÉGES OBJEKTÍVAN MÉRNI ÉS ÖSSZEVETNI A MINŐSÉGET?

Ismételten megjegyzem - a BIO márka a természet és a környezet tiszteletben tartásával foglalkozik, a táplálkozás minősége többé-kevésbé független. Történelmileg a zöld élelmiszerek minőségének témájával kezdtük. És hosszú utat tettünk meg ebben a témában, mondjuk a legtovább jutottunk a zöld élelmiszer piacián. Összehasonlítva a valódi versennyel, ismételten azt látom, hogy ami számunkra szabványos (vegyük például az alapos laboratóriumi ellenőrzést az egyes tételek esetében), elképzelhetetlen luxus sok más számára. Tehát megfelelően végrehajtottuk a dolgokat. Először a termék minősége.

És most továbblépünk - mérhető minőségű termékünk van, a környezet és a természet "minőségének" témájával kezdjük. A BIO tanúsítás, amely szintén megerősíti ezt az irányt, segít ebben.

RENDBEN, DE LEHET A MINŐSÉGET VALAHOGYAN OBJEKTÍVEN MÉRNI?

Természetesen. Igaz, hogy amit nem mérünk meg, azt nem ismerjük... Minden egyes gyártási tételnél megvan a "születési bizonyítvány", tehát tudjuk a hasznos anyagok és a veszélyes anyagok tartalmát is. Az előbbinek a lehető legtermészetesebb arányban, az utóbbinak a lehető legalacsonyabb mennyiségben kell lennie.

EMLÍTHET VALAMI KONKRÉTAT?

Nézzünk néhány alapvető laboratóriumi elemzést. Ezek számomra meglepőek voltak a BIO chlorella első adagjaiban, és ezt a legjobb értelemben mondom. Nagy termelési egyensúlyt, és minden új tétel átlagon felüli tápanyag gazdagságát mutatták ki.

Például a fehérjék 60% fölött, a klorofill 2000 mg/100 g fölött, minden meghaladja az átlagunkat, amit az első adagoknál sikernek tartok. Ugyanilyen pozitív a nehézfém-maradványok nagyon alacsony szintje. Ezek átlagosan 20% -kal alacsonyabbak. Nagyon tiszta chlorella.

Végül bemutatom a feoforfidok - a klorofill bomlástermékei - elemzését.

Ezek a történelmi minimális értéket mutatják a BIO chlorella első három adagjára. A GW határérték 17 mg/100g, és az új adagok kb. ennek a fele. Az olvasó számára ez az értelmezése: a nagyon alacsony feoforbid-mennyiség nagyon gondosan megtermett, friss és "fiatal" terméket jelent. Ez egyébként összefügg az új BIO chlorella jelenlegi tételének nagyon finom ízével.

ZÁRÓKÉRDÉSKÉNT – TEHÁT AZT MONDHATJUK, HOGY A CHLORELLA GW A BIO TANÚSÍTÁSSAL ÍGY TÖBB ÉV UTÁN MÁS LENNE? ÁLLÍTHATJUK AZT, HOGY MINDEN TEKINTETBEN JOBB MINŐSÉGŰ LETT? VAGY EZ INKÁBB CSAK MARKETING, AMELYHEZ A GYÁRTÁSNAK IS ALKALMAZKODNI KELLETT, HOGY MEGKAPJÁK A PECSÉTET?

Ha már a marketingről beszélünk: mindig egy üzleti társaság marketingjéről van szó. Számunkra a marketing az, hogy szerettünk volna ügyfeleinknek, fogyasztóinknak és partnereinknek, fehéren- feketén kimondani, hogy komolyan gondoljuk a természetességet. Ugyanakkor felesleges kérdésekre is akartunk válaszolni, például: "Azt mondják, hogy organikusan termesztenek, akkor miért nincs tanúsítványuk?" Most már van egyértelmű válaszunk erre.

Ami pedig a chlorellát illeti, ugyanaz és más egyszerre. Ez egy kicsit más lesz az érzékelésünk számára. Egy kicsit más tablettáink vannak az új g-vel. A tabletta kissé szilárdabb, és íze vagy színe tételenként változik.

De ugyanez vonatkozik a minőségre vonatkozó megközelítésünkben is - azt akarjuk, hogy ez a világon elérhető legtisztább chlorella legyen. Az elemzések eredményei pedig azt mutatják, hogy ez sikerült. A BIO tanúsítvány így bónusz a természetességért és az ügyfél számára a hab a tortán.

Nastavení soukromí a cookies 🍪

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s našimi zásady ochrany osobních údajů a cookies. Svá nastavení můžete kdykoli změnit.